فهرست مطالب

نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اسماعیل حیدرانلو*، مرتضی رمضانی، محمد مهدی سالاری، طالب بدری، محمد طوسی صفحات 1-9
    مقدمه

    با توجه به نتایج بسیاری از مطالعات مبنی بر اینکه افراد تجربه کننده سوگ ناتمام و پایدار، بیش از سایرین در معرض آسیبهای روانی و جسمی اعم از افسردگی و سایر اختالات روان هستند. هدف مطالعه حاضر، تبیین تجربه خانواده های متوفیان کرونایی می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه، از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شد. داده ها از طریق مصاحبه های عمیق نیمه ساختارمند جمع آوری و فرآیند تجزیه و تحلیل داده ها به طور همزمان و با استفاده از روش گرانهیم و لاندمن انجام شد. جهت افزایش اعتبار و اعتماد علمی داده ها از معیارهای چهارگانه گوبا و لینکلن استفاده گردید. اطلاعات حاصل شده از مصاحب ه ها وارد نرم افزار MAXQDA-20 گردید و تجزیه تحلیل داد ه ها انجام گرفت

    یافته ها

    نتایج این پژوهش شامل 3 طبقه اصلی)مرگ درد آور، سوگواری مجازی و خاکسپاری غریبانه (و 12 زیر طبقه) اتاقک شیشه ای، مرگ پیجیده و مبهم، آدم های فضایی، مراقبت حداقلی، عزاداری غریبانه، همدردی اینترنتی، عزاداری انلاین، سوگواری انفرادی، دفن در غربت، چشمان منتظر، انزوای عاطفی و عدم حمایت اجتماعی (بوده است.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش حاضر و مطالعات قبلی انجام شده در این زمینه می توان بیان کرد که بازماندگان افراد فوت شده بعلت کرونا، تجارب نامطلوبی را از این پدیده گزارش نموده که این سوگ سرکوب شده و عدم دریافت حمایت اجتماعی، میتواند اثرات مخربی را بر روان آنها برجای گذارد

    کلیدواژگان: کووید-19، تجربه، بازماندگان
  • سرور حمیدی فرد، زهرا دشت بزرگی*، فریبا حافظی صفحات 10-20
    مقدمه

    اتیسم یک اختلال عصبی رشدی است که باعث ایجاد و افزایش مشکلات روانشناختی می شود. بنابراین، هدف این العه تعیین اثربخشی موسیقی درمانی بر رفتارهای خودآسیب رسان و عملکردهای اجرایی در کودکان مبتلا به اختلال اتیسم بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه پژوهش پسران مبتلا به اختلال اتیسم مراجعه کننده به مراکز مشاوره و کار درمانی شهر اهواز در نیمه دوم سال 1400 بودند که از میان آنها 24 نفر پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی ساده با قرعه کشی در دو گروه مساوی گمارده شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 45 دقیقه ای با روش موسیقی درمانی آموزش دید و گروه گواه در لیست انتظار برای آموزش ماند. داده ها با فرم اطلاعات دموگرافیک، سیاهه خودآسیب رسانی و مقیاس عملکرد اجرایی گردآوری و با آزمون های کای اسکویر و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS نسخه 23 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و گواه از نظر سن، پایه تحصیلی و مدت گذشته از اختلال اتیسم تفاوت معنی داری نداشتند (0/05>p). همچنین، موسیقی درمانی باعث کاهش معنی دار رفتارهای خودآسیب رسان و بهبود معنی دار عملکردهای اجرایی شامل خودمدیریتی زمان، خودسازماندهی/ حل مسیله، خودکنترلی/ بازداری، خودانگیزشی و خودنظم جویی هیجان در کودکان مبتلا به اختلال اتیسم شد (0/001<p).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان دهنده نقش موثر موسیقی درمانی در کاهش رفتارهای خودآسیب رسان و بهبود عملکردهای اجرایی کودکان مبتلا به اختلال اتیسم بود. بنابراین، استفاده از موسیقی درمانی در کنار سایر روش های درمانی برای بهبود ویژگی های روانشناختی کودکان مبتلا به اختلال اتیسم می تواند موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: موسیقی درمانی، رفتارهای خودآسیب رسان، عملکردهای اجرایی، کودکان، اختلال اتیسم
  • راضیه محمودی ثانی، شیوا صالحی*، بهشته طبرسی صفحات 21-31
    مقدمه

    پرستاران شاغل در بخش های کووید-19 به خاطر مراقبت از این بیماران دچار عوارض متعدد جسمانی و روانشناختی می شوند که توجه به آن ها ضروری است. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی مقایسه ای نشانگان افت روحیه در پرستاران بخش های کووید -19 و سایر بخش ها در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی البرز در سال 1400 انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی - تحلیلی بوده و جامعه آماری آن کلیه پرستاران شاغل در بخش های کووید-19 و سایر بخش ها بیمارستان های شهید مدنی و امام علی (ع) شهر کرج وابسته به دانشگاه علوم پزشکی البرز در نیمه ی دوم سال 1400 بودند. از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر اساس معیارهای ورود 200 پرستار انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی مشخصات جمعیت شناختی پرستاران و پرسشنامه ی 16 گویه ای نشانگان افت روحیه ورژن دو کیسان استفاده شد داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 21 و با استفاده از آزمون های آماری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    اکثر پرستاران شرکت کننده در مطالعه خانم، متاهل، با تحصیلات کارشناسی، شیفت کاری در گردش با وضعیت استخدامی پیمانی بودند که حداقل یک بار به بیماری کووید-19 مبتلا شده بودند. میانگین نمره نشانگان افت روحیه پرستاران شاغل در بخش های کووید-19و سایر بخش ها به ترتیب (2/73 ± 22/50) و (3/22 ± 17/15) و در حد شدید بود. بین میانگین نمرات کل نشانگان افت روحیه پرستاران دو گروه (0/01>P)، زیرمقیاس معنا و هدف (0/01>P) و زیر مقیاس پریشانی و مقابله (0/01>P) تفاوت معنی داری وجود داشت و در هر سه مورد میانگین نمرات پرستاران شاغل در بخش های کووید-19 بالاتر بود.

    نتیجه گیری

     توجه به مسایل و عوارض روانشناختی ناشی از مراقبت از بیماران و در ایام پاندمی کرونا اهمیت بالایی دارد و لازم است تدابیر مدیریتی اثربخش برای کنترل آن ها انجام گیرد. همچنین چون نشانگان افت روحیه پرستاران در پرستاران شاغل در بخش های کووید-19 بالاتر از پرستاران سایر بخش ها بود لذا توصیه می شود که در طول بحران به تمام پرستاران و بخصوص پرستاران خط مقدم اهمیت و بهای بیشتری داده شود.

    کلیدواژگان: نشانگان افت روحیه، پرستار، کووید-19
  • مریم حسین زاده، علی خادمی*، مجید محمودعلیلو، فرناز فرشباف مانی صفت صفحات 32-41
    مقدمه

    ترس از محیط دندانپزشکی از جمله اضطراب ها و ترس های کودکان است که به شکل رفتارهای منفی مانند ترس، اضطراب و خشم بروز می کند. این رفتارهای منفی در واقع ناشی از اضطراب جدایی، مواجهه با وسایل دندانپزشکی و نیز تجربه درمانهای گوناگون پزشکی است. هدف پژوهش حاضر اثربخشی درمان شناختی رفتاری کلاسیک بر سازگاری رفتاری، اضطراب و ترس دندانپزشکی کودکان بود.

    روش کار

    این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش را تمامی کودکان 11-7 ساله مراجعه کننده به کلینیک دندانپزشکی در طول سال 99 که دچار ترس و اضطراب بودند، تشکیل می دادند. از بین کودکان مراجعه کننده به شیوه در دسترس تعداد30 کودک انتخاب و به طور تصادفی ساده در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. به طوری که گروه آزمایشی درمان شناختی رفتاری را به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یک جلسه و طی 3 ماه دریافت کرد؛ در حالی که گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه بررسی ترس کودکان- زیرشاخص دندانپزشکی (کاتبرت و ملامد،)، پرسشنامه اضطراب دندانپزشکی ونیهام و  همکاران،) و مقیاس رفتاری سازگاری (فرانکل،) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیره انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بین گروه آزمایش و کنترل از نظر متغیرهای سازگاری رفتاری، اضطراب و ترس دندانپزشکی کودکان تفاوت معناداری وجود دارد (0/01>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصله می توان از درمان شناختی- رفتاری برای کاهش آشفتگی های ناشی از درمان دندانپزشکی در کودکان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اضطراب، ترس، سازگاری رفتاری، درمان شناختی- رفتاری، دندانپزشکی
  • نرگس رستمی پور، محترم نعمت طاوسی* صفحات 32-42
    مقدمه

    بررسی عوامل موثر بر تحمل پریشانی پرستاران مهم و ضروری است، مطالعه حاضر باهدف تعیین نقش مولفه های فراشناخت و تنظیم هیجان در پیش بینی تحمل پریشانی پرستاران انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل تمامی پرستاران بیمارستان های آموزشی شهر تهران در شش ماه دوم سال 1401 بودند که 120 نفر واجد شرایط با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. و به پرسشنامه های فراشناخت ولز و کاترایت-هاتون، تنظیم هیجان گراس و جان و تحمل پریشانی سیمونز و گاهر  پاسخ دادند. به منظور تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و با کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد همبستگی بین فراشناخت (0/057=r) و مولفه های تنظیم هیجان شامل ارزیابی مجدد (0/304=r) و سرکوبی (0/569=r) با تحمل پریشانی مثبت و معنی دار بود (0/01>p). و مولفه های فراشناخت و تنظیم هیجان 32/8 درصد توانایی پیش بینی تغییرات تحمل پریشانی را داشتند.

    نتیجه گیری

    توجه به نقش فراشناخت و تنظیم هیجان در جهت بهبود و ارتقای تحمل پریشانی پرستاران لازم و ضروری است.

    کلیدواژگان: فراشناخت، تنظیم هیجان، تحمل پریشانی، پرستاران
  • محمدعلی سیاوش مقدم، علی فتاحی*، امیرعلی جعفرنژاد گرو صفحات 52-61
    مقدمه

    تفاوت در توزیع نیروی عضلات کف پا در مرحله فرود در بازیکنان والیبال عامل مهمی در  عدم کنترل تعادل و وقوع آسیب است. هدف از این مطالعه، مقایسه توزیع فشار کف پا و تعادل ایستای پسران والیبالیست در فاز استانس راه رفتن بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه تجربی و از نوع توصیفی- مقطعی بود. بدین منظور64 نفر والیبالیست پسر سالم، در 3 گروه سنی به صورت هدفمند تقسیم بندی شدند; نونهالان (22n=)، نوجوانان (24n=) و جوانان (18n=). تمرین به میزان حداقل، 3 روز در هفته در نظر گرفته شد. جهت تعیین توزیع فشار عضلات کف پا در مسیر رفت و برگشت از دستگاه فوت پرشر استفاده شد. برای مقایسه بین گروهی سطح تماس پا و ایمپالس بخش های جلو و پشت پای راست و چپ، بررسی توزیع مرکز فشار از آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس چند متغیری در سطح آلفای 0/05 استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل واریانس چند متغیری برای مقایسه سطح تماس (جلو و پشت پا) در پای راست (P = 0.423) و پای چپ (P = 0.706) بین سه گروه نونهالان، نوجوانان و جوانان تفاوت معنی داری نشان نداد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری برای مقایسه ایمپالس (جلوی پا و پشت پا) در پای راست و چپ بین سه گروه نونهالان، نوجوانان و جوانان تفاوت معنی داری وجود نداشت (P =0.496). مقایسه مرکز فشار در بخش های داخلی به خارجی و قدامی به خلفی بین سه گروه نونهالان، نوجوانان و جوانان تفاوت معنی داری وجود نداشت (0.062=P). اما در مدت زمان پایداری در بخش داخلی به خارجی در گروه نونهالان با نوجوانان (0.012 =P) و با گروه جوانان  کاهش معنی داری وجود داشت (0.023= P). اما در مدت زمان پایداری در بخش قدامی به خلفی در هیچ کدام از گروه ها تفاوت معنی داری وجود نداشت (0.768=P).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج احتمالی بدست آمده، کاهش تماس بخش های جلو و پشت پای راست و چپ با کاهش مدت زمان پایداری باعث تضعیف تعادل ایستا در بازیکنان والیبال شده و احتمال آسیب در اندام تحتانی را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: فشارکف پایی، تعادل، فاز استانس، والیبال
  • شهلا وزیری خیاوی، علی دلاور*، فاطمه قائمی، حسن احدی صفحات 62-73
    مقدمه

    نظر به پیامدهای پاندمی کووید-19 در تنظیم هیجان و کیفیت زندگی افراد جامعه و اهمیت مدیریت استرس، موجب شد تا مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مدیریت استرس بر تنظیم هیجان و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به کرونا انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل همراه با دوره پیگیری بود. جامعه پژوهش شامل تمامی مبتلایان به بیماری کرونا مراجعه کننده به بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی بهبود تبریز در پاییز سال 1400 بودند و نمونه موردنظر شامل 30 نفر از بهبودیافتگان مبتلابه کرونا بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده در دو گروه کنترل و آزمایش گمارده شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای به مدت دو ماه تحت آموزش مدیریت استرس قرار گرفت و گروه کنترل در این مدت آموزشی ندید و در لیست انتظار برای آموزش ماند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس تنظیم هیجانی گراس و جان (2003) و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (2000) بود. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 24 و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر بین گروهی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین دو گروه آزمایش و کنترل در پس آزمون متغیرهای تنظیم هیجان (0٫001>p) و مولفه های کیفیت زندگی (0٫001>p) تفاوت وجود داشت، همچنین در دوره پیگیری نتایج پایدار بود (0٫001>p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که درمان مدیریت استرس در بهبود تنظیم هیجان و کیفیت زندگی بیماران مبتلابه کرونا موثر بود، بنابراین، متخصصان سلامت می توانند از روش آموزش مدیریت استرس در کنار سایر روش های موثر برای بهبود ویژگی های روانشناختی مرتبط با کرونا استفاده کنند.

    کلیدواژگان: مدیریت استرس، تنظیم هیجان، کیفیت زندگی، کرونا
  • زهرا سروریان، رسول روشن چسلی*، محمدرضا نائینیان، حجت الله فراهانی، ساجد یعقوب نژاد صفحات 74-85
    مقدمه

    دانش آموزان دارای اختلال نارسانویسی دارای نواقصی در توجه و بازداری پاسخ هستند، ولی به درمان نواقص این کودکان توجه چندانی نشده است، لذا مطالعه حاضر باهدف تعیین اثربخشی ذهن آگاهی کودک محور بر توجه و بازداری پاسخ دانش آموزان دارای نارسانویسی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با دوره پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه دوم و سوم ابتدایی مبتلابه اختلال نارسانویسی شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که از مدارس عادی به مراکز آموزشی و توان بخشی مشکلات ویژه یادگیری ارجاع داده شده بودند. 28 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند؛ و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای دهی شدند و به پرسش نامه های تشخیصی نارسانویسی یعقوبی و همکاران (1400)، آزمون توجه انتخابی، تمرکز و تلاش مندی بریکن کمپ (2002) و آزمون برو- نرو هافمن (1984) پاسخ دادند. سپس گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 60 دقیقه ای برنامه آموزش ذهن آگاهی کودک محور را دریافت کردند، ولی برای گروه کنترل فقط آموزش های مدرسه ارایه شد. بعد از جلسات آموزش پس آزمون اجرا شد. برای تحلیل داده ها از آزمون اندازه گیری مکرر با نرم افزار SPSS نسخه 24 در سطح معنی داری 0/05 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، بین میانگین نمرات پس آزمون آزمودنی های گروه های آزمایش و کنترل در متغیرهای توجه و بازداری پاسخ، تفاوت معناداری وجود داشت و این نتایج در دوره پیگیری تداوم داشت (0/01>P).

    نتیجه گیری

    می توان گفت که برنامه ذهن آگاهی کودک محور بر بهبود توجه و بازداری پاسخ دانش آموزان دارای نارسانویسی موثر بود. لذا پیشنهاد روش درمان ذهن آگاهی کودک محور در کلینیک ها و مراکز خدمات روان شناسی به عنوان یک روش مداخله ای موثر به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی کودک محور، توجه، بازداری پاسخ، نارسانویسی
  • امیرعلی جعفرنژادگرو*، صدف اشعاری، احسان فخری میرزانق، کیمیا حسین پور صفحات 86-94
    مقدمه

    در سال های اخیر، اصلاح ساختار زیره کفش های ورزشی به عنوان عاملی اثرگذار بر کینتیک و کینماتیک دویدن در راستای بهبود عملکرد ورزشکاران صورت می پذیرد. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر استفاده از کفش میخی دبل دنسیتی و کفش میخی معمولی بر مولفه های نیروی عکس العمل زمین قبل و بعد از خستگی می باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع شبه تجربی بود. نمونه آماری پژوهش حاضر شامل 13 دونده زن (سن: 2/4±20/2 سال) بود. بر اساس در دسترس بودن دو مدل کفش نایک مدل (Nike ، Nike Zoom Rival ، USA) انتخاب شد. از آزمودنی ها خواسته شد یکبار قبل از خستگی و یکبار بعد از اجرای پروتکل خستگی از هر دو کفش استفاده و نیروی عکس العمل زمین ثبت گردید. جهت تحلیل های آماری از آنالیز واریانس دوسویه با اندازه های تکراری (Two way ANOVA with repeated measures) در سطح معنی داری 0/05 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، که اثر عامل کفش بر مقادیر اوج اولیه نیروی عکس العمل زمین در راستای محور عمودی به لحاظ آماری معنادار می باشد (0/005=P). مقایسه جفتی نتایج نشان داد، مقادیر اوج اولیه نیروی عکس العمل زمین در راستای محور عمودی در کفش دبل دنسیتی نسبت به کفش کنترل کمتر است. همچنین، اثر عامل کفش بر مقادیر گشتاور آزاد از لحاظ آماری معنادار بود (0/002=P).

    نتیجه گیری

    کفش دبل دنسیتی مقادیر گشتاور آزاد  و نرخ بارگذاری را در مقایسه با کفش عادی کاهش داد.

    کلیدواژگان: کفش دبل دنسیتی، پای پرونیت، خستگی، نیروی عکس العمل زمین
  • زهرا بارورز، فریبا یزدخواستی*، امیر قمرانی صفحات 95-106
    مقدمه

    ترس های دوران کودکی یکی از رایج ترین مشکلات روانشناختی دوران کودکی است که باید به موقع تشخیص و مورد درمان قرار گیرد. هدف از اجرای این پژوهش، مقایسه اثربخشی بازی درمانی و برنامه درمانگری کندال بر ترس کودکان دختر بود.

    روش کار

    این پژوهش به روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل اجراء شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دختران مبتلا به ترس مقطع اول و دوم ابتدایی شهر اصفهان در سال 1401-1400 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای، 45 نفر انتخاب شده و به صورت تصادفی به سه گروه بازی درمانی، برنامه درمانگری کندال و گروه کنترل تقسیم شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه ترس کودکان اولندیک و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-24  با روش تحلیل واریانس مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که نمره مقیاس کلی ترس در هر دو گروه بازی درمانی و گروه کندال هم در پس آزمون و هم در مرحله پیگیری به صورت معناداری کاهش یافته است (P<0.0001)، اما به نظر می رسد که بازی درمانی از درمان کندال در در کاهش ترس کودکان اثربخشی بیشتری دارد.

    نتیجه گیری

    می توان گفت که بازی درمانی و درمان کندال از جمله روان درمانی های موثر جهت کاهش ترس های کودکان دختر می باشند. بنابراین جهت درمان اختلالات اضطرابی در کودکان و بهبود بهداشت روانی آنها، متخصصان سلامت روان می توانند از این درمان ها به ویژه بازی درمانی بهره ببرند.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، ترس، دختران، درمانگری کندال، کودکان
|
  • Esmail Heidaranlu*, Morteza Ramezani, MohammadMehdi Salaree, Taleb Badri, Mohammad Toosi Pages 1-9
    Introduction

    According to the results of many studies that people who experience incomplete and persistent Mourning are more exposed to mental and physical injuries, including depression and other mental disorders. The purpose of this study is to explain the experience of the families of those
    who died from covid-19.

    Methods

    The results of this research include 3 main categories (painful death, virtual mourning and strange burial) and 12 sub-categories: glass chamber, complicated and ambiguous death, aliens, minimal care, strange mourning, internet sympathy, online mourning, solitary mourning, Burial in homelessness, waiting eyes, emotional isolation and lack of social support

    Results

    .The results of this research include 3 main categories of painful death, virtual mourning and strange burial and 12 subcategories of glass chamber, complicated and ambiguous death, aliens, minimal care, strange mourning, internet sympathy, online mourning, solitary mourning. Burial in
    exile, waiting eyes, emotional isolation and lack of social support.

    Conclusions

    Based on the findings of the current research and previous studies in this field, it can be expressed that Survivors of people who died due to Corona have reported adverse experiences from this phenomenon which this suppressed mourning and not receiving social support can have destructive effects on their psyche.

    Keywords: Covid-19, Experience, Survivors
  • Sorour Hamidifard, Zahra Dashtbozorgi*, Fariba Hafezi Pages 10-20
    Introduction

    The autism is a neurodevelopmental disorder, which causes and increases psychological problems. Therefore, the aim of this study was determining the effectiveness of music therapy on self-harm behaviors and executive functions in children with autism disorder.

    Methods

    The present research was a quasi-experimental study with pretest and posttest design with a control group. The research population was male with autistic disorder that referred to counseling and occupational therapy centers of Ahvaz city in the second half of 2021 year, which from them number of 24 people after reviewing the inclusion criteria were selected by purposive sampling method and by simple randomly with lottery assigned into two equal groups. The experimental group trained 10 sessions of 45 minutes by music therapy method and the control group remained on the waiting list for training. Data were collected with demographic information form, self-harm inventory and executive function scale and were analyzed by chi-square and multivariate analysis of covariance tests in SPSS version 23 software.

    Results

    The findings showed that there was no significant difference between the experimental and control groups in terms of age, educational grad and past time of autism disorder (P>0.05). Also, music therapy significantly reduced self-harm behaviors and significantly improved executive functions including self-management to time, self-organization/problem solving, self-restraint/inhibition, self-motivation and self-regulation of emotion in children with autism disorder (P<0.001).

    Conclusion

    The results of this research showed the effective role of music therapy in reducing self-harm behaviors and improving executive functions of children with autism disorder. Therefore, the use of music therapy along with other treatment methods can be effective to improve the psychological characteristics of children with autism disorder.

    Keywords: Music Therapy, Self-Harm Behaviors, Executive Functions, Children, Autism Disorder
  • Raziyeh Mahmoudisani, Shiva Salehi*, Beheshteh Tabarsi Pages 21-31
    Introduction

    Nurses working in Covid-19 wards suffer from a variety of physical and psychological complications that require attention.  this study aimed to compare of demoralization in nurses of COVID-19 wards and other wards admitted to hospitals affiliated to Alborz University of Medical Sciences in 2021.

    Methods

    The present study is a descriptive-analytical study and its statistical population is all nurses working in Covid-19 wards and other wards of Shahid Madani and Imam Ali (AS) hospitals in Karaj affiliated to Alborz University of Medical Sciences in the second half of the 2021. 200 nurses were selected and examined through simple random sampling method based on inclusion criteria. Nurses' demographic characteristics questionnaire and 16-item questionnaire Kissane-II demoralization were used to collect data. Data were analyzed with SPSS version 21 software and using statistical tests.

    Results

    Most of the nurses participating in the study were married, with undergraduate degrees, rotation shift workers with contract employment status who had Covid-19 disease at least once. The mean score of demoralization of nurses working in Covid-19 and other wards were (22.50±2.73) and (17.15 ±3.22), respectively, and were severe. There was a significant difference between the mean scores of nurses' demoralization syndrome (P <0.001), meaning and purpose subscale (P <0.001) and anxiety and coping subscale (P <0.001) and in three cases, the mean scores of nurses working in Covid-19 wards were higher.

    Conclusion

    It is very important to pay attention to the psychological issues and complications resulting from caring for patients during the Covid-19 pandemic, and it is necessary to take effective management measures to control them. Also, because the demoralization in nurses working in Covid-19 wards was higher than nurses in other words, it is recommended that all nurses, especially front-line nurses, be given more importance and value during the crisis.

    Keywords: Demoralization, Nurses, COVID-19
  • Maryam Hossinzade, Ali Khademi*, Majid Mahmodalalo, Farnaz Farshbafmanisefat Pages 32-41
    Introduction

    The aim of the present study was to evaluate the effectiveness of classical cognitive behavioral therapy on children's behavioral adaptation, anxiety and fear of dentistry.

    Methods

    This research was in terms of practical purpose and in terms of research design, it was a semi-experimental type of pre-test and post-test with a control group. The statistical population of this research was made up of all children aged 7-11 who referred to the dental clinic during 2019 and were suffering from fear and anxiety. 30 children were selected from among the referring children in the available way and were randomly divided into two experimental (15 people) and control (15 people) groups. So that the experimental group received cognitive behavioral therapy for 10 sessions of 90 minutes once a week for 3 months; While the control group did not receive training. To collect data, children's fear questionnaire- dental sub-index, dental anxiety questionnaire and behavioral adaptation scale were used. Data analysis was done with the statistical method of multivariate covariance analysis.

    Result

    The results of the research showed that there is a significant difference between the experimental group and the control group in terms of the variables of behavioral adaptation, dental anxiety and fear of children (P<0.01).

    Conclusion

    In fact, cognitive-behavioral therapy causes fear and anxiety and increases children's behavioral adaptation in dentistry.

    Keywords: anxiety, fear, behavioral adaptation, cognitive-behavioral therapy, dentistry
  • Narges Rostamipoor, Mohtaram Nemattavousi* Pages 32-42
    Introduction

    It is important and necessary to examine the factors affecting nurses' distress tolerance, the present study was conducted with the aim of determining the role of metacognition and emotion regulation components in predicting the distress tolerance of nurses.

    Methods

    The present research method was descriptive-correlation. The research community included all the nurses of teaching hospitals in Tehran in the second six months of 2022, and 120 qualified people were selected as a sample using available sampling method. And they responded to Wells and Cartwright-Houghton metacognition questionnaires, Gross and John & emotion regulation, Simmons and Gaher distress tolerance questionnaires. To analyze the data, Pearson correlation and multiple regression were used with the help of SPSS version 22 software.

    Results

    The results showed that the correlation between metacognition (r=0.570) and emotion regulation components including reappraisal (r=0.304) and suppression (r=0.569) with distress tolerance was positive and significant (01/01). 0>p). And the components of metacognition and emotion regulation had 32.8% ability to predict changes in distress tolerance.

    Conclusion

    It is necessary to pay attention to the role of metacognition and emotion regulation in order to improve and promote nurses' distress tolerance.

    Keywords: Metacognition, Emotion regulation, Distress tolerance, Nurses
  • MohammadAli Siavash Moghadam, Ali Fatahi*, Amirali Jafarnezhadgero Pages 52-61
    Introduction

    The difference in the force distribution of plantar muscles in the landing stage in volleyball players is an important factor in the lack of balance control and the occurrence of injuries. The aim of this study was to Comparison of plantar pressure and static balance of volleyball boys in the stance phase of walking.

    Methods

    The current research was semi-experimental and descriptive-cross-sectional. For this purpose, 64 healthy male volleyball players were purposefully divided into 3 age groups; Infants (n=22), teenagers (n=24) and young adults (n=18). Training was considered at least 3 days a week. A foot pressure device was used to determine the pressure distribution of the plantar muscles on the way back and forth. To compare the foot contact surface and the impulse of the front and rear parts of the right and left foot between the groups, the independent t test and multivariate analysis of variance at the alpha level of 0.05 were used to check the distribution of the center of pressure.

    Result

    Multivariate variance analysis for the comparison of the contact surface (front and rear foot) in the right foot (P = 0.423) and left foot (P = 0.706) did not show any significant difference between the three groups of infants, teenagers and young adults. The results of multivariate analysis of variance for the comparison of impulse (front foot and back foot) in the right and left foot between the three groups of infants, teenagers and young people did not have any significant difference (P = 0.496). Comparing the center of pressure in internal to external and anterior to posterior sections, there was no significant difference between the three groups of infants, teenagers and young adults (P = 0.062). But there was a significant decrease in the duration of stability in the internal to external part in the group of infants and teenagers (P = 0.012) and in the group of young people (P = 0.023). However, there was no significant difference in the duration of stability in the anterior to posterior part in any of the groups (P = 0.768).

    Conclusion

    According to the possible results, reducing the contact of the front and back parts of the right and left feet by reducing the duration of stability weakens the static balance in volleyball players and increases the possibility of injury in the lower limbs.

    Keywords: Plantar pressure, balance, stance phase, volleyball
  • Shahla Vaziri, Ali Delavar*, Fatemeh Ghaemi, Hassan Ahadi Pages 62-73
    Introduction

    according to the consequences of the covid-19 in the regulation of emotions and the quality of life of people in the community and the importance of stress management, the present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of stress management treatment on the regulation of emotions and the quality of life of corona patients.

    Methods

    This was a semi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group and a follow-up period. The research population included all patients with covid-19 disease who referred to Tabriz specialized and sub-specialized recovery hospital in the fall of 2022, and the target sample included 30 people who recovered from corona, who were selected by available sampling method and randomly divided into two control groups and Tests were assigned. The experimental group received 8 90-minute sessions of stress management training for two months, and the control group did not receive training during this period and remained on the waiting list for training. The research tools include the Gross Emotional Regulation Gross & John (2003) and the quality of life of the World Health Organization (2000). Data analysis was done with SPSS software version 24 and variance analysis test with repeated measurements between groups.

    Results

    The results showed that there was a difference between the two experimental and control groups in the post-test of emotion regulation variables (p>0.001) and quality of life components (p>0.001), and the results were stable during the follow-up period (0.001 >p).

    Conclusion

    The results showed that stress management treatment was effective in improving emotional regulation and quality of life of patients with covid-19, therefore, health professionals can use the stress management training method along with other effective methods to improve the psychological characteristics related to covid-19.

    Keywords: Stress Management, Emotion Regulation, Quality of life, Corona
  • Zahra Sarvarian, Rasol Roshan*, Mohammadreza Mohammadreza, Hojjatollah Farahani, Sajed Yaghoubnezhad Pages 74-85
    Introduction

    Students with dysgraphia have deficits in attention and response inhibition, but not much attention has been paid to the treatment of these children's deficits, so the present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of child-centered mindfulness on attention and response inhibition of students with dysgraphia.

    Methods

    The present study was a semi-experimental study with a pre-test and post-test design with a follow-up period with a control group. The research population included all second and third grade female students with dysgraphia in Tehran in the academic year of 2021-2022, who were referred from regular schools to educational and rehabilitation centers for special learning problems. 28 people were selected by multi-stage cluster random sampling method; And they were randomly placed in two experimental and control groups and responded to Yaqoubi et al.'s dysgraphia diagnostic questionnaires (2021), Mandy Brackencamp's selective attention, concentration and effort test (2002) and Bruno-Nero Hoffman test (1984). Then, the experimental group received the child-centered mindfulness training program for 10 sessions of 60 minutes, but only school training was provided to the control group. After the training sessions, the post-test was conducted. For data analysis, repeated measurement test was used with SPSS version 24 software at a significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that by controlling the effect of the pre-test, there was a significant difference between the average post-test scores of the experimental and control groups in attention and response inhibition variables, and these results continued in the follow-up period (P<0.01).

    Conclusion

    It can be said that the child-centered mindfulness program was effective in improving the attention and response inhibition of dyslexic students. Therefore, it is suggested to use the child-centered mindfulness treatment method in clinics and psychological service centers as an effective intervention method.

    Keywords: Child-centered mindfulness, Attention, Response inhibition, Dysgraphia
  • Amirali Jafarnezhadgero*, Sadaf Ashari, Ehsan Fakhri Mirzanag, Kimia Hossinpur Pages 86-94
    Introduction

    In recent years, alterations in shoes insoles are used as an effective factor on running kinematic and kinetics in order to improve performance. Therefore, the purpose of this study was to  explore the effects of using double density spike shoes and regular spike shoes on the ground reaction force components before and after fatigue.

    Methods

    The present study was quasi-experimental. The statistical sample of the present study included 13 female runners (Age: 20.4±2.4). Based on the availability, two models of Nike shoes (Nike, Nike Zoom Rival, USA) were selected. Participants were asked to use both shoes before and after fatigue protocol while the ground reaction forces were recorded. Two way ANOVA with repeated measure was used for statistical analysis at significant level of 0.05.

    Results

    The results showed that main effect of the shoe for the initial peak values of the ground reaction force along the vertical axis is statistically significant (P=0.005). Paired-wise comparison revealed lower initial peak values of the ground reaction force along the vertical axis while using double density spike shoes than that regular spike shoes. Also, main effect of fatigue for free moment values was statistically significant (P=0.002).

    Conclusion

    Double-density shoes decreased the free moment and loading rate values compared with regular running shoes.

    Keywords: Double density shoes, Pronated foot, Fatigue, Ground reaction forces
  • Zahra Barvarz, Fariba Yazdkhasti*, Amir Ghamrani Pages 95-106
    Introduction

    Childhood fears are one of the most common childhood psychological problems that must be diagnosed and treated in time. The purpose of this research was to compare the effectiveness of play therapy and the Kendall therapy program on the fear of female children.

    Methods

    This research was conducted quasi-experimental with a pre-test, post-test and follow-up plan with a control group. The statistical population of this research included all girls suffering from fear in the first and second grade of elementary school in Isfahan city in 2021-2022. Using a multi-stage random sampling method, 45 people were selected and randomly assigned to three groups of play therapy, therapy program Kendall and the control group were divided. To collect data, Ollandik's children's fear questionnaire (1983) was used and to analyze the data, SPSS-24 software was used with repeated analysis of variance.

    Results

    The results of the research showed that the overall score of the fear scale in both the game therapy group and the Kendall group decreased significantly in both the post-test and the follow-up phase (P<0.0001), but it seems that the game Treatment is more effective than Kendall's treatment in reducing children's fear.

    Conclusion

    It can be said that play therapy and Kendall therapy are effective psychotherapies to reduce the fears of female children. Therefore, in order to treat anxiety disorders in children and improve their mental health, mental health professionals can benefit from these treatments, especially play therapy.

    Keywords: Children, Fear, Girls, Kendall therapy, Play therapy